Coronavirus, sneltest corona, coronatest, triage corona attest, dokter huisarts Decouttere Ruth, Artsenpraktijk Loods 80 Wevelgem
Coronavirus, sneltest corona, coronatest, triage corona attest, dokter huisarts Decouttere Ruth, Artsenpraktijk Loods 80 Wevelgem

Coronavirus

Met meer dan 80.000 geïnfecteerde personen is het nieuwe coronavirus momenteel niet weg te denken uit het nieuws.

Het leidt tot vele vragen: Heeft een mondmasker dragen om ons ertegen te beschermen zin? Kan ik besmet worden wanneer ik een pakketje uit China ontvang? Hoesten we nu het best in ons hand of in onze elleboog? Kan ik met een gerust hart naar Italië reizen?

Www.info-coronavirus.be biedt hierop een antwoord.

Ik ben in een land, regio of hotel geweest waar coronapatiënten gemeld zijn, maar ik voel me niet ziek. Wat moet ik doen?

U kan gewoon uw dagelijks leven verder zetten, het huis verlaten, naar het werk gaan enz. Wees wel waakzaam voor symptomen zoals koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. Merkt u dergelijke gezondheidsklachten, blijf dan meteen thuis. Ga niet zonder voorafgaand te verwittigen naar de wachtzaal of naar spoed. Bel uw huisarts en vermeldt uw reisgeschiedenis en de symptomen. De huisarts kan de situatie goed beoordelen en de gepaste maatregelen nemen.

Mogen kinderen die recent een land of regio bezochten waar coronapatiënten waren terugkeren naar de klas of kinderopvang?

Kinderen die terugkeren uit zo’n land of regio en die niet ziek zijn kunnen gewoon terug naar school of de kinderopvang. Als een kind ziek wordt binnen de 14 dagen na terugkeer, dan moeten de ouders het kind thuis houden, telefonisch contact opnemen met de huisarts en hun reisgeschiedenis en de symptomen van het kind vermelden. De huisarts kan de situatie goed beoordelen en de gepaste maatregelen nemen.

Kan ik nog op (ski-)vakantie gaan naar een land of regio waar coronapatiënten zijn gemeld?

Voor het meest recente reisadvies kijkt u op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

De reisadviezen worden voortdurend bijgewerkt om reizigers in staat te stellen de juiste beslissingen te nemen.

Reizen naar plaatsen waar het virus (nog) niet is, is veilig. Heb je reisplannen naar ergens waar er een epidemie heerst, is de kans nog altijd klein dat je het oploopt. Al vallen je vakantieplannen wellicht in het water, omdat veel zal gesloten zijn.

Wat kan ik doen om mezelf te beschermen en besmetting te vermijden?

  • 1. Zeker doen: was regelmatig en grondig (40 à 60 sec.) je handen met water en zeep. Hoe je best je handen wast, zie je op onze site.
  • 2. Moet je hoesten? Doe dat in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
  • 3. Gebruik papieren zakdoekjes bij het niezen of snuiten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
  • 4. Vermijd om handen en kussen te geven.
  • 5. Blijf zeker thuis als je ziek bent. Ga niet naar het werk!
  • 6. Vermijd zelf nauw contact met zieke personen.
  • 7. Probeer erop te letten je gezicht zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

Ik ben een risicopersoon voor een coronabesmetting, wat moet ik doen?

Net zoals voor griep is het coronavirus vooral gevaarlijk voor oudere mensen en mensen met al andere (ernstige) gezondheidsklachten. Bescherm uzelf tegen het coronavirus zoals u dat ook doet voor het griepvirus; was regelmatig en grondig uw handen, vermijd contact met zieke personen (mensen die hoesten bijvoorbeeld), vermijd slecht verluchte plaatsen waar veel andere mensen zijn, geef geen hand aan mensen.

Kan ik besmet raken als ik een pakketje uit China bestel?

Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus anders is.

Heeft het zin om een mondmasker te dragen als bescherming tegen het nieuwe coronavirus?

Het gebruik van mondmaskers om een infectie met het coronavirus te voorkomen, heeft alleen zin in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt. Het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen heeft momenteel geen enkele meerwaarde.